„Nemzeti rock“

(English below)
A Hungarica egy 15 éve működő magyar zenekar. A tagok más metál-zenekarokban is játszanak, pl. Moby Dick. Sok ember működött együtt a zenekarral, ismert rock muzsikusok és ismert náci zenészek is. (Visszatérő énekes a neonáci Sziva Balázs, de szerepeltek együtt Nagy Feróval, vagy az amerikai Ignite énekes Téglás Zoltánnal is, aki az eset után kénytelen volt magyarázó videót kiadni ezzel a címmel: „I’m not a fucking Nazi”.)
A Hungarica a „nemzeti rock” mozgalom tagja. A „nemzeti rock” nem egy stílus, hanem egy olyan irányzat, melynek tagjai a nacionalista, soviniszta, antiszemita ideológiát hirdetik. A „nemzeti rock”-ot náci zenészek indították az 1990-es években azzal a céllal, hogy a fasiszta szellemiséget minél szélesebb körben tudják terjeszteni.
A „nemzeti rock” zenekarok országszerte, nagy közönség előtt játszanak. Zeneileg sokféle banda sorolható ide: rock, metál, folk. De nem a zene a lényeg, hanem az ideológia, amit képviselnek. A „nemzeti rock” táborát a fasizmusra nyitott emberek adják, de a nácik is jelen vannak, és a közönség fontos részét képezik.
A Hungarica rock és álnépies zene keveréke. A szövegeik kivétel nélkül a soviniszta nacionalizmus világképét mutatják. Nyíltan hirdetik a szomszédos országokkal szembeni területi igényeket. Néhány számban a világot irányító háttérhatalomról énekelnek, a rejtett antiszemita sablonoknak megfelelően.
Magyarországon a jobboldal és a nácik között nincs határ. A Hungarica és a „nemzeti rock” sokat tett azért, hogy a jobboldal befogadja a náci propagandát.
——–
Hungarica is a band active for 15 years now. It’s members are part of other heavy metal acts like Moby Dick etc. Many rock musicians worked with them, some famous, some famous for their extreme rightist views. (f.e. Zoltán Téglás from band Ignite, who said later: „I’m not a fucking Nazi!”).)

Hungarica is part of the “nationalist rock” scene. Acts belonging to this scene are not defined by their musical style but their chauvinist and often antisemitic ideology. “Nationalist rock” was made up by extreme rightist musicians in the early 90s to spread their Nazi/ facist propaganda.

“Nationalist rock” bands play all around the country in front of large audiences. Their musical style differ: rock, metal, folk elements are used. It is not their style but their ideology that makes them part of the “nationalist rock” scene. People belonging to this subculture are open to facist views, and openly neonazis are important members.

Hungarica plays rock music with added pseudo-folk elements. Their lyrics reflect the world-view of national chauvinism. They are open about their aggressive stance and territorial claims towards Hungary’s neighboring nations. In a few of their numbers they sing about a worldwide conspiracy, “deep state” domination – in accordance with implicit anti-semitic forms of thought. In Hungary there is no strict line between right wing and extreme right. Bands like Hungarica and others in the “nationalist rock” scene do a lot to normalise Nazi propaganda amongst right-wing / conservative people.

 

Augusztus 2 a roma holokauszt emléknapja. Talán csak véletlenül, talán szándékosan, de ezen a napon a megemlékezésen kívül egy egészen másfajta rendezvényre is sor kerül Budapesten. „Nemzeti rock” zenekarok fognak koncertezni a Barba Negra Track színpadán.
A „nemzeti rock” és a nyíltan náci zenei szubkultúra között nincs határ. A szervezett neonácik pont azért hozták létre a „nemzeti rock” mozgalmat, hogy a fasiszta ideológiát szélesebb körben tudják teríteni. A „nemzeti rock” eszmeisége a fasiszta ideológia elemeiből építkezik.
Ezek az előadók szinte mindenhol felléphetnek. Többek közt ezt a célt, az uszító propaganda elfogadtatását szolgálja az, hogy régi metál és rock bandák a jelenlétükkel támogatják a „nemzeti rockot”, augusztus 2-án például Kalapács.
A Romer (Romantikus Erőszak) a mozgalom egyik alapzenekara, ők az összekötő kapocs a nácik felé. Visszatérő fellépők az évente februárban megrendezett nemzetközi neonáci találkozókon. Produkciójukban nem a nehezen értékelhető zene, hanem a szöveg a lényeg. A nemzeti giccs világát fűszerezik náci tartalommal. A legkirívóbb a szadista nyilas tömeggyilkost, Kun pátert dicsőítő dal. „Egy kézzel ölt, a másikkal ölelt/Isten nevében vezényelt sortüzet/Rózsafüzér és revolver, az volt a szép/Rózsafüzér és revolver ’45 telén.” A Romer visszasírja a nyilasok vérengzéseit, emberek tízezreinek megkínzását és lemészárlását. Ez a zenekar és közönsége az, amelyik háborítatlanul megjelenhet bárhol az országban, eközben arról fantáziálnak, hogy üldözöttek. „A haza elveszik, a magyart üldözik.” A zenekar többi szövege a régi dicsőség elvesztése miatt siránkozik, fegyverbe hív területi terjeszkedésre, a „fehér Magyarországért”, és így fenyegetőznek: „Ha bántod a magyart/Agyonverünk.” Ironikus, hogy valamiféle lázadónak akarják magukat láttatni, meghamisítva a hajdani betyárok vagy az 1956-os munkásforradalom történetét, de mindig kiütközik a fasiszták rendmániája: „Inkább pusztuljon el minden, csak legyen végre rend.”
A Hungarica ugyanez a világ, csak álnépies, émelyítő dallamokkal.
Semmi esélyt a fasisztáknak! Le velük a színpadról!