Szabadságot Linának!

Szabadságot Linának! – hirdetik Németország-szerte graffitik és tüntetések transzparensei.

Miért van börtönben Lina E. 2020 novembere óta? Miért próbál a törvényszék egy nemlétező „terrorista-összeesküvést” kreálni a Lina-ügy vádlottai ellen? Miért akarja az állam kriminalizálni az antifasizmust?

Németország újraegyesülése után a kelet-németországi társadalmi frusztráció – az NDK ipar leépítése, elszegényedés, a kelet-németeket sújtó kulturális mellőzöttség – torz melléktermékeként felszínre tört a sötét múltból a nácizmus. Megszaporodtak a náci ideológiájú támadások, megjelentek a neonáci szervezetek. A helyzet az évtizedek múlásával sem lett jobb. Németországban 1990 óta több mint kétszáz embert gyilkoltak meg a nácik.

Szászországban és Türingiában folyamatos a náci tevékenység, ma is gyakoriak a megmozdulások, tüntetések, koncertek, előadások, és a náci utcai erőszak, ami egyaránt sújt külföldieket és baloldali aktivistákat. Itt volt a bázisa a náci terrorszervezetnek, az NSU-nak is, akik 2011-es felszámolásukig tíz embert gyilkoltak meg, emellett bombákat robbantottak és bankokat raboltak ki. Helyi szinten szoros kapcsolat van az AfD – szélsőjobboldali parlamenti párt – és az NPD – náci párt – között. A tüntetéseken és náci koncerteken megjelennek a teljes náci spektrum képviselői az egész országból. A náciknak saját klubjaik és kocsmáik vannak.

Kik ezek az emberek? Egy példa: Patrick Wieschke az eisenachi NPD-vezető, a helyi Flieder Volkshaus irányítója. Az emeletes épület számtalan náci rendezvény színhelye volt az utóbbi években, otthont ad több náci szervezetnek is. Wieschke több évtizede aktív náci. Több ízben is ült börtönben. Első hírhedt ügye 2000-ben egy Döner-büfé elleni bombamerénylet volt, de letartóztatták már azért is, mert megverte az anyját és nővérét, illetve egyszer megpróbált megerőszakolni egy 12 éves lányt. Az eisenachi városi tanácsban az NPD-frakció vezetője. A Volkshaus ad otthont a Nemzeti Ifjúság (NJ) illetve Nemzeti Struktúra (NA) néven szervezkedő náciknak is, akik grafitikkel, matricákkal árasztják el a várost, és „náci körzeteket” (Nazi Kiez) akarnak kialakítani. A székházban gyülekező csoportok szervezetten utaznak a más városokban tartott tüntetésekre, mint például az utóbbi időben a vírustagadó korona-tüntetésekre.

Eisenachban működik a Knockout 51 nevű „sportklub”is: harcművészeti és utcai harcra felkészítő tréningeket tartó náci csoport. Vezetője Leon Ringl, aki az eisenachi Bull’s Eye kocsma tulajdonosa. 2022. április 6-án Németországban 60 helyen tartottak házkutatást, többek közt Leon Ringl lakásában és kocsmájában is, mivel Ringl kapcsolatban állt az Atomwaffen Division nevű, az USA-ban több gyilkosságot és merényletet elkövető náci terrorszervezet németországi ágával. A csoportja rendszeresen részt vesz fasiszta tüntetéseken, ahol több ízben is rendőrökre támadtak. Egy ízben akkor is összecsaptak a rendőrökkel, amikor azok a tüntetőket igyekeztek megvédeni a mellettük levő úton folyó kocsiforgalomtól.

2018 után néhány náci vezetőt fizikai támadás ért. Összesen 6 támadás történt, Eisenachban, Wurzéban és Lipcse térségében, tucatnyi náci sérült meg. A folyamatos náci erőszakkal ellentétben ez már felkeltette a hatóságok érdeklődését. 2019-ben a választási kampány részeként a szászországi CDU-s belügyminiszter kéttucatnyi rendőr részvételével külön nyomozócsoportot hozott létre Soko Linx néven a „jogállamot aláásó” baloldali tevékenység ellen. Több ízben felmerült a gyanú, hogy a nyomozócsoport adatokat szivárogtat ki a szélsőjobboldali sajtónak, főleg a Compact magazinnak. Ebben a politikai légkörben történt, hogy 2019 decemberében támadás érte az eisenachi náci kocsmát, a Bull’s Eye-t. Néhány náci megsérült, és a rendőrök több támadót letartóztattak, akik azután szabadlábon védekezhettek. 2020 novemberében az amúgy a hatóságokkal együttműködő Linát őrizetbe vették, az ügyet átvette a szövetségi ügyészség, akik nekiálltak a hírhedt 129-es paragrafus alapján felépíteni a „bűnszervezet létrehozása” vádját. Az ügy akkor vett fordulatot, amikor a hatóságok rátaláltak Johannes Domhöverre. Domhöver több, nácik elleni támadásban is részt vett, de miután kiderült róla, hogy szexuális erőszaktevő, kiközösítették. Varsóba költözött, ott kereste meg a német rendőrség. Vádalkut és tanúvédelmet ajánlottak neki. Részletesen felvázolta a rendőrséggel közösen kidolgozott, „Lina által irányított bűnszervezet” működését. Ezután az ellen folyó eljárásban az ügyészség a felfüggesztett büntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak: az állam meghálálja szolgáltatását, a koncepciós per igazolását.

A vád szerint Lina és körözés alatt álló élettársa náci vezetők elleni támadásokat szervezett. Célpontjaikat megfigyelték, majd Lina irányításával megtámadták és összeverték. A megtámadottak egy része jelenleg is börtönben van erőszakos náci tevékenység és terrorizmus vádjával. Vallomásaikat többször is módosították. Egyikük eleinte nem beszélt női támadóról, de amint kiderült, hogy Lina a fővádlott, rögtön „eszébe jutott”, hogy női hangot is hallott a támadáskor. Másikuknak megrongálták a kocsiját. Eleinte vascsőről beszélt, de amikor a bulvársajtó elkezdett „kalapács-bandáról” cikkezni, megváltoztatta a vallomását, és már kalapácsos támadóról vallott. Kiderült, hogy a vádlottak lehallgatott telefonbeszélgetéseit a rendőrség több ízben is a valóságtól eltérően értelmezte. A tárgyalás során a bíró rendszeresen zavarja a védelem ügyvédeit. A tanúkhoz feltett kérdéseiket átfogalmazza, nyilatkozataikat nem hagyja felolvasni. Fenntartják Lina ellen a bűnszervezet vezetőjének vádját, jóllehet letartóztatása óta is több támadás ért náci vezetőket.

Tény, hogy a szervezett neonácik évtizedek óta terrorizálják Szászország és Türingia lakosságát. Tény, hogy erőszakos utcai akciókat és harci kiképzéseket szerveznek. Tény, hogy nácik beépültek a rendőrség és a hadsereg alakulataihoz. Tény, hogy a nácik célja az államhatalom erőszakos megragadása. Az is tény, hogy több náci vezetőt is fizikai támadás ért az utóbbi években. És az is tény, hogy a német állam ez utóbbiban látja a demokráciára leselkedő fő veszélyt, és nem a nácik tevékenységében.

Szabadságot Linának! Szabadságot a bebörtönzött antifasisztáknak!   

További információk: https://www.soli-antifa-ost.org/