Antifasiszta együttműködés

Az antifasiszta tevékenységre senkinek sincs monopóliuma.

A nácikat az emberek túlnyomó többsége utálja, lenézi és hülyének tartja. A fasiszta irányzatok képviselői – nácik vagy hungaristák, régi vágású nyilasok vagy divatos külsejű neofasiszták – annak ellenére ellenszenvesek szinte mindenki számára, hogy a fasizmus ideológiai keverékének több eleme is tolerálható a társadalom egy része számára. A nacionalizmus, a rasszizmus, az idegenellenesség vagy a homofóbia, sőt, még a jelenleginél is diktatórikusabb állam elfogadása, ami sajnos viszonylag sok emberre jellemző, nem jelenti azt, hogy a fasizmus képes lenne tömegmozgalmat építeni.

Az antifasizmus viszont sokféle meggyőződésű ember támogatására számíthat. Nagyon különböző ideológiával lehet valaki antifasiszta, sokan olyanok is akik amúgy „nem politizálnak”, vagy nem érdekli őket semmilyen ideológia. Ebből adódik egy komoly dilemma: nem jelenti-e a fasizmus lényegére koncentráló antikapitalista pozíciók feladását az együttműködés a nem, vagy nem következetesen rendszerellenes egyénekkel és csoportokkal?

Egy utcai megmozduláson elkerülhetetlen, hogy sokféle ember jelenik meg, sőt, a fasizmus visszaszorítása érdekében kifejezetten hasznos, ha a társadalom minél szélesebb rétegeire támaszkodhat az antifasiszta mozgalom. De eközben az antikapitalista antifasizmusnak számtalan lehetősége van pozíciói, véleménye képviseletére. Minél erősebb és kiterjedtebb a mozgalom, annál sokszínűbb, de ennek nem kell az antikapitalista pozíciók feladásával járnia.

Mi a szerepe az Antifasiszta Akciónak egy ilyen széles spektrumú mozgalomban? Szervezőként, propagandistaként az antifasiszta mozgalom katalizátora, és egyúttal radikalizálja is az egész mozgalmat. Többek között oly módon is, hogy képviseli a fasizmus felszínes kritikáján túl az egész kapitalista rendszer elutasítását. Az Antifasiszta Akció célja az, hogy az antifasiszta mozgalom legyen következetes. Mindenkinek meg kell értenie, hogy a fasizmus nem egyszerűen néhány aljas ember által meghülyített ostoba alakok gyülekezete, hanem a tőke védelmezője. Nemcsak egyes tőkés csoportok, hanem az egész tőkés rendszer érdekeinek védelmezője, a kapitalizmus harci osztaga. Fontos megérteni, hogy a fasizmus mindig a kizsákmányolókat védi, és mindig a kizsákmányoltak és elnyomottak ellensége. A fasizmus mindig a felül lévők érdekeit védi.

Az antifasizmus ezzel szemben a fasizmust létrehozó kapitalizmus ellensége kell hogy legyen, különben nem éri el valódi célját: a fasizmus minden formájának, minden ideológiai elemének, minden történelmi lehetőségének teljes felszámolását. Ez az az ideológiai alapállás, melynek meg kell jelennie a szélesebb antifasiszta mozgalomban való részvétel során. Az elvi következetesség minden sikeres együttműködés alapja.