Mi a teendő?

Ezt az alapkérdést minden rendszerellenes mozgalom felteszi és igyekszik megválaszolni.

Gyakran érezhetjük úgy, hogy bármilyen tevékenység hiábavaló, és a történelem irányítása a fejünk fölött játszódik, de ez egy tévképzet. A történelmet mi magunk formáljuk!

A 21. századi kilátások nem túl biztatóak. A kapitalista világrendszer egyre súlyosabb szerkezeti problémái a kapitalista válságkezelés egyre brutálisabb módszereinek használatát sejtetik. Az uralkodó osztály, az az 1%, a globális és lokális gazdasági és politikai gondok megoldásához újabb háborúkat fog kirobbantani, újabb diktatórikus, fasiszta rendszereket fog hatalomra segíteni, és tovább rombolja a kizsákmányoltak közötti nemzetközi szolidaritást. De ez csak egy a sok lehetséges forgatókönyv közül, a kapitalizmus forgatókönyve. A jövő nincs megírva! Abba, hogy mi fog történni, nekünk is lesz beleszólásunk!

Ha nem olyan jövőt szeretnél, mint amit a rendszer irányítói – a tőke és a hatalom képviselői, a kapitalizmus ideológusai (nacionalisták vagy liberálisok, konzervatívok vagy szocdemek, rasszisták vagy egyházi méltóságok, politikusok vagy pénzemberek, tudósok vagy újságírók) – akarnak ránk kényszeríteni, akkor cselekedj!

Ha eljutottál odáig, hogy nem tetszik a rendszer, akkor számtalan lehetőség kapuja nyílik meg előtted.

A szerveződés kezdete a kapcsolatépítés, megkeresni a környezetedben a hozzád hasonlóan gondolkodókat, majd a kapcsolati kört egyre szélesebbre bővíteni, most már ideológiai alapon. Az Antifasiszta Akció nem csupán egy csoport, hanem egy mozgalom, melynek bárki tagja lehet, aki antifasiszta tevékenységet folytat. Már 2-3 ember is csoportot alkothat, de az a helyzet, hogy pár dolgot egyedül is meg lehet csinálni. Információkat gyűjteni a világról és különösen a fasisztákról, az információkat rendszerezni és megosztani, feltérképezni a náci helyeket, rombolni a fasiszta propagandát, letépni a plakátjaikat, matricáikat, lefesteni a felirataikat, helyi antifasiszta propagandát folytatni – ez mind nem igényel nagy csoportot. De ha van csoport, akkor fontos a rendszeres és rendszerező tevékenység. A rendszeres találkozások, aktuális vagy általános témák megbeszélése, antifasiszta és antikapitalista témák megvitatása megsokszorozza a tagok energiáját.

Ami szintén nagyon fontos: a biztonság. A nácik gyilkolni akarnak, és abban sem bízhatunk, hogy majd az állam megvéd minket. Mi az egész kapitalista rendszert elutasítjuk, így nem bízunk annak polgári demokratikus formájában sem. Az internet világában sokkal nyitottabb az életünk – de ha valóban hatékony akarsz lenni, akkor vigyáznod kell rá, hogy ellenségeink minél kevesebbet tudjanak rólad, vagy rajtad keresztül a társaidról.

Minden, amit a kapitalista világrend további brutalizálásra törekvő fasizmus ellen teszel, egy kiterjedt, nemzetközi mozgalom tagjává tesz téged.

Mi a teendő? Az, hogy kivedd a részed az emberiség felszabadításában!

Gondolkozz, tájékozódj, szerveződj, cselekedj!