Magyar fasiszták

A fasizmus összetett jelenség. Egy diktatórikus rendszer, egy erőszakos mozgalom, és egy kirekesztésre, gyűlöletkeltésre és erőszakra uszító ideológiai keverék. Nemcsak az egyenruhás masírozók – akiket a februári kitörés-napi neonáci parádén láthatunk – képviselik a fasizmust. Számtalan más csoportosulás van, melyek a fasizmus egyes részelemeit képviselik.

A fasizmusnak fontos része a történelemhamisítás, a történelem relativizálása. Ha a nácik és csatlósaik által elkövetett bűnök szóba kerülnek, akkor gyakran feltűnnek a fasiszták, akik rögtön megpróbálják más irányba terelni a beszélgetést, rögtön felemlegetik más rendszerek, más korszakok bűneit. Ily módon akarnak felmentést adni elődeiknek. De gyakori az is, hogy fasiszta háborús bűnöket hőstettnek, „honvédelemnek” minősítenek.

Magyarországon volt az egyik első megjelenése a szervezett fasiszta erőszak tömeges formájának. 1919-ben a Horthy-pribékek fehérterrorja ezrével kínzott és százával gyilkolt meg embereket. Nem elkövetett tetteik miatt – bírósági ítélet alapján, bizonyított cselekmények miatt is végeztek ki embereket, de ez az áldozatok kis része volt csupán -, hanem politikai véleményük, vagy sok esetben zsidó származásuk miatt. Prónay, Héjjas, Ostenburg és társaik túlzás nélkül fasiszta tömeggyilkosok voltak. Egy ilyen terroralakulatnak, a „Rongyos Gárdának” akar emléket állítani egy társaság, a „Magyar Patrióták Közössége”. Önmagukat hazafinak nevezik, de az ilyen akcióik világosan mutatják fasiszta orientációjukat. Saját állításuk szerint a magyar kormány támogatását is élvezik.

Ha valaki náci Magyarországon, az nehezen kerül börtönbe.

Toroczkainak 2020 őszén felajánlottak 30 nap fogdát, de inkább kifizette a 150 ezres büntetést, amit azért kapott, mert nyáron megsértette a járványügyi korlátozásokat: a futballszurkolók rasszista demonstrációjára rászervezve ő is utcára vitte száz hívét. Nem gond számára a büntetés kifizetése. Az utóbbi években falusi polgármesterként sikerült több mint 120 millió közpénzt, jelentős részben EU-s támogatást átcsatornáznia a saját zsebébe.

Pécsett első fokon csak felfüggesztettre ítéltek két nácit, egy 2018-as rasszista támadásért, pedig ezt elvileg szigorúan rendeli büntetni a törvény. A gyakorlat azonban az, hogy csak az esetek töredékében alkalmazzák a jogszabályt, és akkor is minél enyhébben.

A magyar állam nem véd meg minket a fasizmustól!

Fegyverkeznek a náci terroristák – ez nem újdonság, mindig ezt csinálják.

Az osztrák rendőrség 2020. december 11-én lefoglalt egy Németországba tartó fegyverszállítmányt. Közel száz lőfegyvert, százezer lőszert, gránátokat tartalmazott a csomag. A fegyvereket német náci terroristáknak szánták.

A fasizmus és a terror elválaszthatatlan egymástól. A politikai erőszak szerves része a különféle fasiszta mozgalmaknak. Magyarországon az élete utolsó éveit börtönben töltő Győrkös István vezetett évtizedekig fegyveres kiképzéseket, de 2016-os lebukása óta, illetve rajta kívül más csoportok is képeznek terroristákat. A légióhungária, a betyársereg, vagy olyan kisebb csoportok, mint a „farkasok” rendszeresen szerveznek „hagyományőrző”, vagy „sporttábornak” álcázott katonai kiképzéseket. Egyáltalán nem titkolják sem céljaikat, sem terveiket, videókon reklámozzák terrorista-tréningjeiket. A légióhungária jelvényében két kés szerepel, legutóbbi videójukban egy utcai megemlékezés fontos kellékeként kést is csomagoltak maguknak. Ennek fényében különösen bizarr, hogy nyáron még egy késelés miatt tüntettek.

A fasiszták által dicsőített erőszak nem csak náci terrorcsoportokban ölt testet, hanem magányos tömeggyilkosok formájában is.

Semmi esélyt a náci terrornak!

A Horthy-rendszer 1944. október 15-én, a sikertelen háborús kiugrással ért véget, de a korszak szellemiségét továbbvitték a náci birodalom bábjai, Szálasi és nyilas terrorista bandája. Sok tízezer ártatlan ember gyilkosai voltak, mégis vannak, akik az utódaiknak tartják magukat. A mai nyilasok 2020. október 15-én könyvbemutatónak álcázott megemlékezést akartak tartani, de a helyszínnek kiszemelt katolikus közösségi ház lemondta a rendezvényüket. Október 17-én a váci rabtemetőben – Vác, Hóman Bálint út – akartak nyilvánosan emlékezni tömeggyilkos elődeikre.