Koronavírus

A koronavírus-járvány elleni védekezés meglepő módon tág teret nyitott az irracionális gondolatok, és az azokra építő különféle szélsőjobboldali és fasiszta csoportok számára.

A fasizmus ideológiája alapvetően az értelem tagadására épül. A fasizmus szellemi hátországában ezért található meg a tudományellenesség, az emberi egyenlőség ellenzése, az általános felszabadulás-ellenesség, a felvilágosodás tagadása. A fasizmusra nyitott emberek hajlamosak összeesküvést látni a világ működése mögött, és gyakran fantáziálnak titkos háttérhatalomról. Egy új vírus könnyen válik a szemükben valamiféle sötét világuralmi erő eszközévé. A vírus- és járvány-szkeptikusok több országban is képesek ezreket utcára vinni, és ezek között az emberek között jócskán vannak fasizmusra nyitott emberek, sőt, sok neonáci is. Nem véletlen, hogy az Orbán-rezsim a vírus megjelenése idején egy darabig szintén járvány-szkeptikus véleményt sugalmazott.

Németországban a jobb és baloldal nemlétező összefogását hirdető, fasiszták által befolyásolt „Querfront“ a vírustagadó mozgalom központi csoportja. Az antifasiszták ellentüntetésekkel kísérték megmozdulásaikat.

2020. október 17-18-án ezres nagyságrendű demonstrációkat tartottak Pozsonyban és Prágában. A tüntetéseket szélsőjobboldali, orosz dezinformációs hátterű csoportok szervezték, és elsősorban futballhuligánok voltak a résztvevők. A tüntetés célja a járványügyi korlátozások, pl. a nyilvános sportversenyek tilalmának visszavonása volt. A tüntetők jó esélyt adtak új vírusgócok kialakulásának.

A vírus itt van, és gyorsuló ütemben terjed. A veszély nagyságát lekicsinyelni, pláne tagadni súlyos felelőtlenség és butaság. De Magyarországon nem kell hasonló demonstrációtól tartani. A kormány semmiféle komolyabb korlátozást nem vezetett be. Orbán és csapata ugyanúgy, mint a többi szélsőjobboldali politikus tudományellenes, és persze sokkal fontosabb számukra a tőke érdeke, mint az emberek egészsége. A magyar állam teljesen elvesztette a járvány feletti kontrollt, fogalmunk sincs, hány ember fertőződhetett meg. A tesztelés látványosan nem működik, a nyári hónapokban semmit sem tettek a laborkapacitás bővítésére. Orbánék abban bíznak, hogy majd magától elmúlik a járvány, addig is ha keveset tesztelnek, akkor kevés lesz az igazolt betegek száma. A védekezés teljes mértékben rajtunk múlik. Az igaz, hogy a megélhetésüket elvesztő százezrek nem számíthatnak állami segítségre, de a NER politikája eddig is az volt, hogy a megélhetésért való napi küzdelem úgyis lefoglalja az embereket, és nem marad energiájuk tiltakozni, tüntetni, szerveződni. A huligánoktól sem kell Orbánnak tartania. A Fradi-tábort Kubatov sikeresen pacifikálta, egy ideje teljes a barátság a tábor és a klub-vezetés között. Érdekes módon a huligánok politikai akciói mindig pontosan követik az orbáni ideológiai vonalat. Nyáron, miután Orbán a cigányság ellen uszított, rasszista fociultra-demonstráció volt. Miután Orbán elindította a homofób kampányt, pár huligán-csoport ebbe is beleállt. Ráadásul a meccseket is szabadon látogathatják, azt meg a hiányos adatkezelés és kontaktuskutatás miatt sose fogjuk megtudni, ha esetleg a lelátón alakult volna ki járványgóc.

A covid-lázadások több országban is feldúlták az utcákat, de nagyon fontos látni a lázadások közti különbségeket. Alapvetően kétféle, a járvány kapcsán zajló megmozdulás zajlott/zajlik. Az USA-ban, Németországban, és néhány más helyen is tízezrek vonultak utcára a karantén, a járvány-védekezés ellen tüntetve. Ezeket a tüntetéseket a szélsőjobboldal, a különféle összeesküvés-elmélet hívők, a neonácik dominálják.

Ezzel szemben a járvány okozta válság, és annak a velünk megfizettetett ára elleni heves tüntetések teljesen más okból zajlanak. A karantén csak egy szikra, a visszatérő gazdasági válság a rendszerbe van kódolva. A különféle kormányok pedig nem tudnak, és nem is akarnak minket megvédeni a válságtól, Sőt, pont ellenkezőleg: a válságkezelés mindig további elszegényedést jelent.