A pozsonyi csata

A fasizmusra nyitott emberekben nagy igény van a történelemhamisításra, a fasisztoid rendszerek pedig igyekeznek kielégíteni ezt az igényt. A múlt átírása, a történelem revíziója kiemelten fontos területe a fasiszta kultúrpolitikának. Ennek eleme a nacionalista történelemhamisítás, a tények helyett a mítoszok terjesztése, és ebben a szellemben készült animáció a 907-ben zajlott „pozsonyi csatáról”, amiről amúgy nem tudunk túl sokat. A mítoszépítőket ez persze nem zavarja, a csatához tucatnyi legendát költöttek.

A történelemtudomány sohasem tud teljesen objektív lenni, de mindig kell erre törekednie. A történelemtudománynak vannak szabályai, a tudományosság hiánya egyértelműen kimutatható. Rengeteg áltudományos, hazug tan terjed a magyar történelemről, a nyelvről, a nép eredetéről – pl. hun, szkíta, sumér, stb. A hazugsághalmaz egyik új epizódja a most elkészült animáció. Készítője a „Magyarságkutató Intézet”, mely már nevében is jelzi, hogy nem a tudományos objektivitás a célja, hanem a kreált múlt létrehozása, vagyis a nacionalista propaganda. Milliárdos nagyságrendű állami – vagyis tőlünk elvett – pénzből gazdálkodnak. Ebből jutott most egy nagyon alacsony színvonalú, de biztosan brutálisan túlszámlázott animációra, melynek főcímdalán már a bemutató előtt jól szórakozott az ország. A közismerten pogány, tehát nem egyistenhitű korabeli magyar törzsek szerintük „egy az Isten” jelszóval vonultak csatába.

Nem nehéz meglátni a mögöttes szándékot: a fasizálódó Orbán-rezsim a Nyugat-ellenesség útját járja. A fasizmus antiliberális ideológia, ennek része a liberális nyugati világ – és azzal együtt a politikai demokrácia, az emberi jogok, a felvilágosodás – elutasítása. Nem a kapitalizmust, a kizsákmányolást utasítják el; a fasiszták antiliberalizmusa az emberi felszabadulás gondolatát akarja megsemmisíteni.

Orbánék újra akarják játszani a történelmet: legyőzni és kirabolni a Nyugatot. Ez már ezer évvel ezelőtt sem volt tartósan sikeres politika, és ma sem fog működni.