Rasszista kormánypropaganda

Az Orbán-rezsim propagandája – a kormánypolitika az állami korrupción, a fideszesek gazdagodásán kívül leginkább propagandával foglalkozik – sok, kifejezetten fasiszta elemet tartalmaz. Ez világjelenség, nem helyi sajátosság.
Az idegenellenes uszítás és az etnonacionalizmus mellett, úgy tűnik, a cigányellenes rasszizmus is kezd előtérbe kerülni. A miniszterelnök sérelmezi, hogy néhány tucatnyi gyöngyöspatai roma-gyerek, akik az iskolai elkülönítés miatt az amúgyis tetemes hátrányoknál is nehezebb indulással kerültek ki az iskolából, a hatályos jogszanályok be nem tartása miatt kártérítésre jogosultak. (Az ítélet még nem jogerős.)
A magyar oktatás helyzete nagyon rossz. Nagyon kevés a pénz, alacsonyak a bérek, van, ahol még fűtésre sem jut, és egyre több szélsőjobboldali ideológát kényszerítenek a tananyagba. Az iskolai vezetők egyre inkább pártkáderek. Iskolai, oktatói autonómiáról szó sem lehet. A gazdagabbak bekerülhetnek az elit-iskolákba, a többségnek meg marad az egyre jobban lebutított, egyre kevésbé használható tudást nyújtó átlagos iskola.
A legszegényebbek még ebből is egyre kevésbé részesülnek. Ezerszámra kerülnek ki az oktatásból a 16 évet betöltött, semmilyen végzettséggel nem rendelkező fiatalok. A legszegényebbeket – akiket a legtöbben egyszerűen csak „cigánynak“ tartanak – sok helyen elkülönítve tanítják, a lehetőségeknél is rosszabb körülmények között. Egy konkrét ügyben, Gyöngyöspatán pert indítottak az elkülönítés miatt egy életre szóló hátrányt szenvedett gyerekek, akik talán, valamikor, némi pénzhez jutnak. Százezres tételekről van szó, ami nem sokra lesz elég. De Orbán, aki miniszterelnökként, strómanjai nevén, az ország leggazdagabb emberévé vált, ezt is soknak tartja. Legutóbbi nyilatkozatával nem csak azt leplezi le, hogy minden állami pénzt sajnál, ami nem hozzá kerül, de a rasszista indulatokat is igyekszik felkorbácsolni. Alávaló, aljas dolog, mint ténykedésének legnagyobb része.