1945. február 13. Budapest felszabadulása

75 évvel ezelőtt, február 13-án elhallgattak a fegyverek a városban, Budapest felszabadult. Véget ért az ellenforradalmi Horthy-rendszer – saját magukat nevezték így, dacosan vállalva, hogy az emberi szabadság ellenségei. Véget ért a német megszállás, véget ért a szadista gyilkos nyilasok őrült tombolása, melynek során tízezernyi embert, nőket, gyerekeket, idős embereket mészároltak le brutális kegyetlenséggel. A budai utcákon ezrével hevertek a halott német katonák, egy elvakult vezér által agymosott társadalom öngyilkos harcosai, Európa rombadöntői.
A város megszabadult egy korhadt rezsimtől, megszabadult a háborús rettegéstől. A Vörös Hadsereg véget vetett a náci uralomnak.
Február 13-án erre kell emlékezni.
A 21. században a fasizmus újabb korszakának vagyunk részesei, újból autoriter, elnyomó rezsimek emelkednek fel, újból ordas eszmék harsognak, különösen nagy hangerővel Kelet-Európában. A fasizálódás része a történelem meghamisítása, a történelmi tudat átalakítása. A fasizmus bukása 1945-ben az emberiség nagy, közös pozitív élménye, amit sokan próbálnak tőlünk elvenni. De mi február 13-án Budapest felszabadulására emlékezünk, és nem az azt követő évtizedekre. Ez a nap erről szól, és nem másról.