Orosz nácik

https://161crew.bzzz.net/fsb-czy-to-fejk/?fbclid=IwAR20weD85zxPs1zKPZcgeUlKpd_J3kMe2yYhEhEbW8kqew7bboZTnqsvjY0

(Oroszországban letartóztatták egy náci csoport tagjait, akiket merényletszervezéssel vádolnak. A történet ellentmondásos, néhány jel alapján az egész tűnhet rendőrségi hamisításnak. A lenti cikk szerint azonban volt alapja az akciónak, de az persze bizonyíthatatlan, hogy ukrán hátterű csoportról lenne szó.)

Az FSZB azt állítja: A nácik tervezték Szolovjov meggyilkolását. Ez egy fake?

Az FSZB bejelentette a Narodowy Socialism/Fehér Erő (NS/WP) neonáci csoport tagjainak letartóztatását, amely a biztonsági szolgálatok szerint Vlagyimir Szolovjov televíziós műsorvezető és más orosz propagandisták elleni támadást készített elő.

Az NS / WP egy náci hálózat, amely legalább 2010 óta létezik független sejtek formájában. Az NS / WP tagjai a támadásokra specializálódtak. Tevékenységük először az 1990-es évek elején tetőzött, de 2014-re a biztonsági erők a legkiemelkedőbb csoportokkal felszámolták (a Newograd-ügy). 2021-ben az NS / WP bejelentette visszatérését.

Az ukrajnai „speciális hadművelet“ megkezdése után a csoport telegram csatornáján épületek és rendőrautók felgyújtásáról készült videók, fegyverek és robbanóanyagok gyártására vonatkozó utasítások, valamint „új terrorhullámra“ való felszólítások szerepeltek. A csatorna szerzői egyformán pejoratívan beszéltek mind az orosz, mind az ukrán félről, a konfliktust „két szlávellenes rendszer – giccs és giccs-oligarchikus“ háborújának nevezték. Mindkét oldal szélsőjobboldalát kritizálták a „testvérgyilkos háborúban“ való részvétel miatt, és a „harmadik utat“ szorgalmazták: a háború káoszának felhasználását fegyverekhez való hozzáférésre és a „faji ellenségek“ büntetlenül történő megölésére. A szabotázscselekményeket – épületek és autók felgyújtását – a rezsim destabilizálásának eszközeként ábrázolták, ami példátlan „lehetőségek horizontját nyithatja meg az ideológiai nemzetiszocialisták előtt“.

A biztonsági szolgálatok szerint a csoport tagjai utasításokat kaptak az ukrán és amerikai titkosszolgálatoktól, és azt tervezték, hogy Ukrajnában bujkálnak az orosz újságírók meggyilkolása után. Ezek az információk azonban független források segítségével nem ellenőrizhetők, a fogvatartottak vallomásairól készült videofelvételek pedig nem tekinthetők megbízható bizonyítéknak.

Ugyanakkor nincs kétségünk az NS/WP neonáci csoport létezését illetően. Az NS / WP telegram csatornát más hiteles szélsőjobboldali források is hirdették, köztük a „Biały Mast“ csatorna, amely évek óta szervez anyagi segélygyűjtést szélsőjobboldali foglyok számára, és fontos infrastrukturális szerepet tölt be a neonáci spektrumban. A közlemények azt állították, hogy a cikkek szerzői az NS/WP náci csoport szabadon engedett tagjai voltak, akik hosszú börtönbüntetést töltöttek gyilkosságok miatt. Ez megfelel a média információinak: 2021-ben több NS / WP elítéltet szabadon engedtek különböző városokban. A telegram-csatorna hiteles emlékeket közölt az 1990-es évek rasszista támadásaiban való részvételről, börtöntapasztalatokról és új militáns közeg kialakításáról.

A csatorna szerzői a „Signature Unintintelligible“ és a „Red Laughter“ álneveket használva azt állították, hogy a rácsok mögött új ismeretekre és kapcsolatokra tettek szert a bűnöző világban, amelyeket most a náci mozgalom magasabb szintre emelésére kívánnak használni. Különösen azt állították, hogy hozzáférésük van a fegyverek feketepiacához. 2022 januárjában a csatorna bejelentést tett közzé Makarov-pisztolyok és lőszerek közvetítőn keresztüli eladásáról a moszkvai régióban. Ezt a hirdetést kétkedve fogadhatták volna, ha a csatorna adminisztrátora, Pavel Syrtiev nem lőtte volna le magát 2021 decemberében a Moszkva melletti Szczelkovóban egy ellenőrzött fegyvervásárlás során. Fegyverkereskedelemmel gyanúsították meg.

A csoport felszámolásáról szóló információk közzététele után a csatornán egy üzenet jelent meg, amely cáfolja a szerkezet teljes vereségéről szóló értesülést. Korábban a csatorna egyik szerzője azt állította, hogy külföldön tartózkodik és koordinációs funkciót lát el.

Az NS / WP csoport létezik. Tagjai nagy valószínűséggel az Orosz Föderációban több épület és autók  felgyújtásával kapcsolatba hozhatóak. Az is valószínű, hogy moszkvai tagjainak voltak lőfegyverei, és a fegyver beszerzője külföldön van.

Az NS/WP nácik nem a háborút mint olyat ellenezték, hanem a jobboldali akceleracionalizmus doktrínája alapján a társadalom káoszának növelését akarták elérni.

Az NS/WP és a külföldi hírszerző szolgálatok közötti kapcsolatok, valamint a televíziós propagandisták elleni támadási tervek azonban továbbra is kérdésesek maradnak.