„Magyar-sziget“

A „magyar-sziget” nevű fesztivál húsz éve, nyaranta megrendezett fasiszta fesztivál. Egy ideje a dél-alföldi falu, Ásotthalom a fesztivál színhelye, ahol a polgármester-pártvezér már működése első éveiben sok tízmilliós nagyságrendben tette rá a kezét EU-s pénzekre. Legutóbbi akciója a szadista tömeggyilkos Prónay köztéri szobrának felállítása volt.

A „magyar-szigeten”  szélsőjobboldali ideológiai előadások mellett zene is van. A fellépők túlnyomó többsége a „nemzeti-rock” alacsony színvonalú, nem a zenére, mint inkább a nacionalizmusra épülő táborából kerül ki. Éppen ezért feltűnő, hogy a 2022-es programban feltűnik a Tankcsapda. A régi vágású rock-bandáról sok mindent lehet mondani, de eddig soha nem adták tanújelét, hogy szimpatizálnának a fasizmussal. Megváltoztak? Vagy csak nem nézték meg, mihez adják a nevüket?

Nem tűnik fel nekik, hogy a fesztivál néhány száz fős közönsége pont ilyen hatalomra vágyik: „És lassan eljön majd, hogy az lesz a jutalom/Hogy aki beáll a sorba, annak nem vágja át a torkát a Hatalom/Ha a jelét hordja”.

É amikor ez felhangzik, a közönség hogy reagál vajon: „Mint a prédikátor a TV-ben/fasizmus van a vérében./Üvölt, a szemén látszik,/ő is úgy hisz, ahogy a nácik.“

Az is érdekes látvány lesz, amikor a náci jelképekkel dúsan tetovált közönség kórusban énekli: „Az anarchia nem a káosz hanem a hatalom nélküli rend”.