„Becsület-nap“

A 2022-es év rosszul indult a magyar nácik számára, egyáltalán nem sikerült a korábbi években megszokott külsőségek között megtartaniuk a februári nemzetközi náci parádét.

A náci mítoszépítés részeként egy balul sikerült katonai vállalkozást neveztek ki fő ünnepüknek. 1945 februárjában a budai várban rekedt náci birodalmi katonák megpróbáltak elmenekülni, de túlnyomó többségük ott pusztult, amikor ész nélkül belerohantak a Vörös Hadsereg tüzérségébe. Értelmetlen tömeghalál – ilyen a náci „dicsőség”.

Több kisebb neonáci csoport szokott februárban évfordulós rendezvényeket tartani, de 2022-ben a rendezvényeik többsége kudarcba fulladt.

-A náci rockerek koncertjét a várostól távol, valami eldugott és titkos helyen kellett megtartani, mindössze száz résztvevővel.

-Az évente az aktuálisan legnagyobbnak látszó náci csoport által szervezett utcai parádét nem csak a rendőrség, hanem a bíróság is betiltotta, így arra nem került sor.

-A náci emléktúrát a Teljesítménytúrázók Társasága törölte a hivatalos túrák közül, így az megmaradt náci nosztalgiázók éjszakai sétájának.

Hogy mentsék a menthetőt, a náci oldalak minden kisebb, jelentéktelen eseményt felsoroló listát közöltek a rendezvényeikről. Február 12-én még a budai várban is megjelentek. Incze testvér kivezényelte az egész nyilaskeresztes légióját. Mintegy százötvenen hangos kiáltással biztosították önmagukat arról, hogy ők „vannak”, majd a rendőrségi felszólítás után elballagtak.

A tér túlsó oldalán eközben száz antifasiszta tüntető buzdította őket arra, hogy „A 4 fal között náculjatok”.

A „legiohungaria” a maga százfős tagságával, és ezres követőtáborával jelenleg a legnagyobb náci csoport. De hogy pontosan mit is akarnak, arról szerényen hallgatnak. A vezér, Incze Béla szerint nem lényeges kérdés, hogy „ ezt hungarizmusnak, nemzetiszocializmusnak vagy bármi másnak hívom”. A propagandájuk leginkább semmitmondó felhívásokból áll, amivel „aktivizmusra” buzdítanak. Beszélnek „fehér fajról”, kereszténységről, nemzetről, meg persze a náci háborús bűnösöket, milliók gyilkosait dicsőítik.

A „legiohungaria” ideológiai részlege a „zöldinges” (net). A hajdani nyilas mészárosok hordtak zöld inget. A „zöldinges” képviseli az ideológiát: ugyanaz a zagyvaság, mint amit hajdanán a karrierjét a bitófán befejező Szálasi hirdetett. Egy jellemző idézet: „a hungarizmus világnézeti alapjait képző létszemléleti fundamentumok az Abszolútumban realizálódva örökérvényűek”. Ép ésszel nem könnyű értelmezni, de a nyilasoknál ne keressünk értelmet. Szerintük: „a hungarizmus Isten gondolata magyar kiadásban”.

Az elméleti zagyvaság mögött semmi más nem áll, mint a vágy emberek millióinak születési alapon való legyilkolására. Néha ki is mondják: „Jelszavunk pedig az, ami a Vannay-különítménynek is volt: Itt a Vannay-különítmény harcol. Foglyot nem ejtünk, nem hátrálunk!” (Vannay háborús bűnös nyilasként halt meg a háború végén.)