Militarizmus

A fasizmus, mivel az erőszak a lényege, mindig militarista. A háború általában véve is szerves része a kapitalizmusnak, de a hadsereg csak a fasiszta és a katonai diktatúrákban válik belpolitikai hatalmi tényezővé.

2021 októberében magas rangú amerikai katonatisztek vallomása nyomán vált egyértelművé, hogy a Trump akkori elnök mögött álló csoport katonai diktatúra bevezetését tervezte. A program fő alakja Stephen Miller volt, elnöki tanácsadó, a fehér felsőbbrendűség őrült gondolatának képviselője.

Tervei szerint 2020-ban a covid-veszélyre hivatkozva, és a drog elleni harc érdekében 250000 katonát (az aktív haderő fele!) telepítettek volna a mexikói határra. A mexikói területre betörő, drogcsempészeket likvidáló akciók nyomán nemcsak az USA déli területe változott volna katonai területté, és összecsapások törtek volna ki a mexikói hadsereggel, de várhatóan a drog-maffia terrortámadásokat szervezett volna amerikai nagyvárosokban. Ezzel lehetőség nyílt volna az országos hadiállapot bevezetésére. Az egész akciót ezért tervelték ki, provokáció céljából, és természetesen nem a drog, vagy a bevándorlás problémáinak megoldásáért. Egyébként Trump köreiben a George Floyd meggyilkolása utáni lázadások leverésének céljából is felvetették a hadsereg belföldi bevetésének ötletét. A hadsereg vezetése szerencsére nem volt vevő a trumpi diktatúra-ötletekre.

A szélsőjobboldali, fasiszta, autoriter politikai csoportok szándéka világos: fokozni a társadalom veszélyérzetét, így hisztériát kelteni, a rendszerrel szembeni elégedetlenséget pedig becsatornázni, és ugyanannak a rendszernek a szélsőséges irányzatai mellé állítani, valamint kiépíteni az autoriter rendszert. Orbán politikájának ezért fontos eleme a hadsereg fejlesztése, az állandó militarista szófordulatok használata, a menekültekkel való riogatás, a déli határ szögesdrótjának mutogatása. A maguk korlátozott, néhány tucat főt elérő eszközeivel ezt a célt szolgálják a katonai(nak vélt) kiképzéseket szervező náci csoportocskák is („farkasok”, „legiohungaria”).

A militarizált, autoriter államok pedig elkerülhetetlenül háborúkat robbantanak ki.

A fasiszta elképzeléseket erősítik egyes katonai körök is: Franciaországban és Romániában is (volt?) katonák nyílt levelekben követelik rasszista diktatúra bevezetését.

Mondj nemet a militarizmusra! Soha többé fasizmust!