Federico Finchelstein: Fasiszta hazugságok

Federico Finchelstein: Fasiszta hazugságok című könyve 2020-ban jelent meg magyarul.

„A fasizmus történetének egyik legfontosabb tanulsága, hogy a rasszista hazugságok szélsőséges, politikai motivációjú erőszakhoz vezetnek. E konklúzió ma, amikor ismét a hazugságok uralják a politikát, minden eddiginél nagyobb jelentőséget nyer. Ha meg akarjuk érteni aggasztó jelenünket, tanulmányoznunk kell a múlt fasiszta ideológusait: hogyan és miért vezetett retorikájuk a holokauszthoz, a háborúhoz, a pusztuláshoz.”

„A fasiszták jellemzően letagadják nézeteiket, és ami rájuk és saját totalitáriánus politikájukra jellemző, azt az ellenségnek tulajdonítják.”

„… az embernek fel kell ismernie a hazugságokat, de nem engedheti meg magának, hogy ne vegyen róluk tudomást az általuk inspirált erőszakos cselekmények vizsgálatakor.”

„A fasizmus új korszakot, új világrendet kívánt teremteni a kis lépésekben fokozott szélsőséges, politikailag motivált erőszakkal és háborús hangulattal.”

A fasiszták szerint a vezérnek mindig igaza van. Aki bírálja a vezért, az az igazság ellensége.

’…a fasizmus olyan mitikus mozgalom, amely az igazságot nem megmutathatósága, hanem a benne való hit útján értelmezi, vagyis tudományellenes.”

Jorge Luis Borges, a híres író szerint: „a náci ideológia nevében csak hazudni, ölni, vért ontani lehet, képtelenség bármiféle pozitív kimenetelt várni tőle”, továbbá „a fasizmus a tudás pusztulásához vezet, megnyitja az utat a világ minden könyvének halálához.”

„A fasiszták szentül hitték, hogy hazugságaik egy mélyebben rejlő igazság bizonyítékai. A valódi bizonyítékokat elutasították, és helyükbe a vezetőikbe és az általuk védelmezett totalitáriánus ideológiába vetett megingathatatlan, szinte vallásos hit lépett. A vezér és az ideológia számukra bizonyította, hogy amit ezek jelentenek, az valami abszolút igazság. A fasiszták nem pusztán cinikus hazudozók voltak – maguk is hinni akartak, és hittek is a hazugságokban.”

„Amit az antifasiszták egyszerűen kíméletlen fasiszta diktatúrának láttak, az sok fasiszta meggyőződése szerint nem volt más, mint az egyetlen igazi demokrácia. Ez természetesen hazugság.”

„A fasiszta korporatizmus semmiféle demokratikus vonással nem bírt. Alapvetően egyetlen személy uralkodott, mindenki másnak engedelmeskednie kellett.”

„A fasiszták a világon mindenütt a dekadenciával azonosították a létező liberális demokráciákat, és bizonyosak voltak benne, hogy ezek akarva-akaratlanul a kommunizmus útját egyengetik.”

„Miért akarják a populista vezérek megbocsátani, eltorzítani vagy eljelentékteleníteni a nácizmus és a fasizmus valódi történetét? Mivel ők maguk is a fasiszta ideológia, retorika és taktika eszközeihez folyamodnak, semlegesíteniük kell ezt a történetet, hogy saját politikájukat normalizálhassák. A fasizmus történetének revideálása történelmi helyett mitikussá teszi azt, és azt sugallja, a múltbéli fasizmus nem is volt olyan rossz – vagy nem is volt fasizmus egyáltalán. Ez természetesen hazugság.”

„A Bolsonaróhoz, Orbánhoz, Trumphoz vagy Salvinihez hasonló populisták diszkriminatív, erőszakos politikát folytatnak, amivel csak az egyenlőtlenségeket növelik. Egyelőre azonban nem szakítottak végleg a demokráciával. Demokráciaellenes lépéseik leginkább szimbolikusak…” „… de ezek a politikusok egyre szélsőségesebb mitikus hazugságokat vetnek be…”