A hatalom huligánjai

A futballhuliganizmus fél évszázados jelenség – a meccseken összegyűlt tömeg pedig már annál is régebben volt sok esetben zavargások kiindulópontja. A sport ma már árucikk, de sok fogyasztója számára jelent valamiféle közösséget. Van egy olyan réteg is, akik a balhézásban élik ki ezt a közösségi élményt. Ez világszerte megszokott jelenség. Az sem szokatlan, hogy szervezett fasiszta csoportok próbálnak befolyást szerezni a szurkolók körében – kevés helyen járnak sikerrel. Kelet-Európa egyes régiói ezen kevés hely közé tartoznak. Ahol a társadalom tolerálja a rasszizmust, sovinizmust, ott ez megjelenik a szurkolók körében is, de a huliganizmus, a fociultra NEM azonos a rasszizmussal!  

Az viszont nem általános, hogy a kormány használja fel a saját céljaira a szervezett szurkolói csoportokat. Az Orbán-rezsim ebben is szintet lépett. A stadionépítésre és futball-akadémiákra elköltött ezermilliárdok világszínvonalú focit ugyan nem tudtak létrehozni, de a kormány vágyai szerint megnyerték a focirajongók támogatását számukra. Az már évek óta ismert jelenség, hogy pl. Kubatov Fidesz pártigazgató és FTC-elnök szurkolókból szervez kisebbfajta, alkalmi verőbrigádot, de most már a kormánypropagandát is bevitte a stadionokba. Néhány éve még a háza előtt tüntettek, de mára teljes a béke, és ő a főnök.

A kormány az utóbbi hetekben hangosan áll ki a rasszista szurkolói megnyilvánulások mellett, cserében viszont elvárja a kormány szlogenjeinek ismételgetését. Miután a 2022-es választásokra készülve az úgynevezett „baloldal” ellen hergelnek, ugyanez a jelszó tűnik fel a stadionokban is. A kormány nem hálátlan, az állami pénzből sok mindenre futja. Budapest 9. kerületében nyílt meg a Club IX, egy sok pénzből felújított szórakozóhely, ahol látványosan támogatják a kormány ideológiáját, megszakítva ezzel az „ellenzéki Fradi” tradícióját.

Oroszországban, Szerbiában volt rá példa, hogy a kormány huligánokat használt hatalma megszilárdítása érdekében, időnként az ellenzék ellen vezényelve őket. Jövőre Magyarországon reális esély lesz a kormány bukására. Orbán nem fog habozni, hogy megnehezítse a hatalomból való eltávolítását, és ehhez megpróbálja majd igénybe venni a szurkolói csoportokat is.