Futball

Ha sokan járnak focimeccsekre, akkor a lelátók népe valamennyire tükrözi a társadalom állapotát. Magyarországon nem ez a helyzet, kevesen járnak ki a stadionokba – hiába költöttünk rá százmilliárdokat… A hazai futball nem magas színvonalú, a szurkolói tábort, azt a tíz-húszezres csoportot pedig név szerint beazonosítható, szervezett fasiszta aktivisták befolyásolják. Ez pont azért lehetséges, mert kevesen vannak a szurkolók. Ha minden hétvégén tízezrek lennének a lelátókon, akkor az a párszáz, magát szurkolónak álcázó náci nem lenne feltűnő.

A fasiszta propaganda hazugságokra épül. Az egyik ilyen hazugság az, hogy a fociszurkolók világszerte soktízmilliós tömege rasszista tömeg. Magyar náci oldalak előszeretettel mutogatnak videókat balhézó, verekedő futball-huligánokról, és azt hazudják, hogy azok mind rasszista huligánok. A valóság teljesen más. A szurkolók között legfeljebb néhány kelet-európai országban van sok rasszista, a világ többi részén ez egyáltalán nem így van. Ezért keltett feltűnést a magyar nézők egy részének rasszista provokációja, akik a 2021. június 8-i magyar-ír meccs előtt hangosan fütyültek és vadul lengették a karjukat a meccs kezdetén, amikor az ír játékosok letérdeltek.

A sportesemények előtti féltérdre ereszkedés egy elterjedt gesztus, kifejezi a rasszizmus, a fehér felsőbbrendűség aljas ideológiájának elutasítását. Ebből a gesztusból a rasszisták csinálnak politikai kérdést. A fütyülő magyar „szurkolókat” érdekes módon nem zavarja a magyar válogatott mezén az antirasszizmusra utaló „Respect” felirat. Pedig ez azt is kifejezi, hogy a rasszistákat sehol, senki sem látja szívesen.

Közismert, hogy a szervezett neonáci csoportok a stadionok lelátóin is jelen vannak. Mivel kevesen járnak meccsekre, így jelenlétük feltűnő. Az egyik náci agitátor a Kispest csapatába épült be. Lipták Tamás a Kispesti Futball Ház tevékenységében is részt vett egy ideig, volt, hogy gyerekeknek is tartott előadásokat. (Természetesen a Ház és a szurkolói egyesület csak a klubbal foglalkozik, és nem vállalnak közösséget Lipták politikai szerepvállalásával – talán nem is tudja mindenki róla, hogy szervezett neonáci.) Liptákot érdemes lenne arról is megkérdezni, hogy valóban ő a Militant Jugend csoport vezetője? Ők azok, akik horogkeresztes pólóban mutatkoznak, és fasiszta jelképekkel kidekorált Kispest matricákat ragasztgatnak. Lipták korábban a 64vármegye egyik vezetője volt, de már átlépett a légióhungáriába, ahol szintén vezető szerepet tölt be. „Aldoajobbszélen“ álnéven foci-oldalnak álcázott náci fbook-oldalt is csinál, és kormánypárti agitátorokkal együtt részt vesz műsorkészítésben is. Amíg a szurkolói társadalom megtűr ilyen provokátorokat a lelátókon, addig nem lesz a futballnak valódi társadalmi támogatottsága.