Az Orbán-rendszer

Fasizmus-e az Orbán rezsim? Fasiszta-rendszer-e a NER (Nemzeti Együttműködés Rendszere)? Sokan felteszik a kérdést, és bár a válaszok eltérőek abban, hogy a fasizmus skáláján hova teszik Orbán államát, azt józan mérlegelés után senki sem vonhatja kétségbe, hogy fasizálódás zajlik az utóbbi évtizedben.

A fasizmus három összetevőből áll: politikai-társadalmi rendszer, ilyen rendszert létrehozni kívánó mozgalom, továbbá különböző ideológiákból összegyúrt ideológiai keverék. A fasizmus történelmi okai sokrétűek: a fasizmus elsősorban kapitalista válság-menedzselési módszer, modernizáló diktatúra, megelőző, preventív ellenforradalom.

Ha a történelmi mozgatórugók felől közelítünk, Orbán rendszere kétségkívül válság-kezelő rendszer. A világgazdasági versenyben Európa pozíciói meggyengültek, a kelet-európai félperiférián pedig nem következett be a rendszerváltástól várt utolérés és felzárkózás. Az évtizedek óta tartó gazdasági megtorpanás, a jóléti állam lebontása keleten és nyugaton egyaránt a liberális demokrácia legitimációját, társadalmi támogatottságát is kikezdte. Nyugaton, a világgazdaság centrumában természetesen nagyobbak a demokrácia tartalékai, de itt Keleten a demokrácia az utóbbi másfél évszázadban mindig csak átmeneti jelenség volt. A törvényszerűen romló élet- és munkakörülmények miatti elégedetlenség még nem alakult forradalmi kihívássá, de a rendszer készül erre a lehetőségre, ez is az egyik oka a fasizálódásnak. És persze a legnyilvánvalóbb fasiszta funkció: a rendszer miatti elégedetlenség elterelése, bűnbakok gyártása, hamis „ellenség” felmutatása.

Mennyire fasiszta rendszer Orbán állama? Nézzük meg a hármas felosztás – ideológia, mozgalom, rendszer – alapján.

Ami az ideológiát illeti, az Orbán-rendszer propagandája teljes mértékben náci jellegű. Idegenellenesség, rasszizmus, (bújtatott) antiszemitizmus, szélsőséges nacionalizmus, nőellenes szexizmus, homofóbia, a diktatúra kívánása, a szegények – a magyar népesség több mint fele szegénységben él! – elleni uszítás, a józan ész, a ráció tagadása… hosszú a lista, amire a kormánysajtóból, vagyis a sajtó legalább 80-90%-ból bőségesen találunk példákat.

Ma is van klasszikus, egyenruhás fasiszta mozgalom, ilyen volt a szerencsésen elhalálozott Magyar Gárda, vagy manapság a kisebb, pár tucat embert masíroztató alakulatok, „légió” „betyárok” „gárdák”. De ezek közröhej tárgyai, hiszen a világ vizualitása, a látvány megváltozott a 20. század közepe óta. Orbánnak nincs is erre szüksége, hiszen valójában van mozgalma: a kormányhívő, folyamatosan készültségben tartott, fanatizált tömeg. A Fidesz-szavazók jelentős részét persze a nyers gazdasági érdek mozgatja, a fideszes igazgatók, polgármesterek, vállalkozók és bővebb családjuk részesedik a kormányzati szintre emelt korrupcióból, a tőlünk ellopott pénzből. Azt is meg kell említeni, hogy a nettó kétszázezres átlag dupláját vagy többet kereső dolgozók fokozottan részesülnek az állam maradék szociális támogatásaiból. De ezt leszámítva az Orbán-hívők tábora is milliósra tehető. A propaganda őket célozza, de persze rajtuk kívül mást is elér. Sajnos a kormánypártiakon kívül is erősödik az idegenellenesség vagy a homofóbia, ami a kormánypropaganda hatása.

A politikai-társadalmi rendszer egyértelműen diktatórikus jeleket mutat, a kormánypolitika legfontosabb célja, hogy választásokon ne lehessen őket leváltani. 2010 után rohamosan leépültek a demokratikus intézmények, ma már minden hatalmi ágban és minden állami intézményben kormányhű a vezetés. Orbánék mindenesetre készülnek a választások elvesztésére is, ezért szervezik ki őrült tempóban az állami intézményeket és pénzforrásokat a saját klientúrájuknak.

Összegezve: Orbán rendszere használja a fasiszta ideológia elemeit, van fanatizált mozgalma, és folyamatosan tolja a rendszert a diktatúra irányába.

Miután elemeztük az Orbán-rezsim fasiszta karakterét, 2021. nyarán kiderült, hogy a szupertitkos és szuperdrága, telefonra telepíthető Pegasus kémprogramot Orbán emberei is használják. Több száz, de talán több ezer ember ellen folytattak/folytatnak teljeskörű megfigyelést: a telefonjaikról minden adatot – képek, üzenetek, jelszavak, e-mailek, stb. – lementenek, és bármikor képesek a megtámadott telefonok kamerájának és mikrofonjának bekapcsolására is. Minden állam megfigyeli a polgárokat, adatokat gyűjt, a mai világban ez már nem jelent technikai problémát. De az Orbánék által használt kémprogram teljes mértékben illegális, még a saját törvényeik szerint is. Minden konkrét gyanú nélkül, pusztán a kiszemeltek vélt politikai véleménye miatt ilyen mélységű adatgyűjtés csak diktatúrákban lehetséges – de még ott is lehetnek következmények, esetleg felelősségre vonás.

A Pegasus-ügy, az orbáni állam illegális és nagyszabású adatgyűjtése nem fog következmények nélkül maradni. A sokasodó botrányok – Orbánmészáros ezermilliárdjai, a lélegeztetőgépekre kidobott százmilliárdok, a védőoltásokról való hazudozás, a járványkezelés csődje, az egészségügy megroppanása, az oktatás leépítése, a munka-törvénykönyv aljassága, az idegenellenes és homofób uszítás, és most a törvénytelen megfigyelések – hatása a rezsim összeomlásához fog vezetni. Minél előbb, annál jobb mindnyájunknak.