BLM – Budapest

Black Lives Matter! (A feketék élete is számít!) – hirdeti a jelszó, mely 2020-ban körbeszáguldott a bolygón. A kapitalista világrendszer, amiben élünk, rasszista rendszer, ahol a sötétebb bőrű emberek osztályhelyzetüktől függetlenül hátrányosabb helyzetben vannak az élet minden területén. A kapitalista centrum országainak gazdasági világuralmát a gyarmatosítás alapozta meg, a rasszizmus pedig a gyarmatosítás ideológiája. Ha a fehér ember felsőbbrendű, akkor joga van kirabolni és rabszolgasorba kényszeríteni a színesbőrűeket – hirdeti a rasszizmus. (Az persze kimarad az ideológiából, hogy az elnyomás és kizsákmányolás nemcsak a színesbőrűeket, hanem a fehérek túlnyomó többségét is sújtja.)

A rasszista ideológia gyökeret vert nem csak a centrumban, hanem a félperiférián, Kelet-Európában is. Legelterjedtebb formája a cigány-ellenesség, de a „balkánozás” és az etnikai nacionalizmus is kapcsolódik a rasszizmushoz. Az előítéletesség mély, de azzal a túlnyomó többség tisztában van, hogy a bőrszín nem jelent értékbeli különbséget. Ez a többség úgy gondolja, hogy a feketék élete is számít – de a rendszerszintű rasszizmussal a romákon kívül nem sokan találkoznak, ezért a BLM jelszava nem bír igazi mozgósító erővel. Ráadásul az Orbán-rezsim propagandagépezete, azaz a sajtó óriási többsége bújtatottan vagy nyíltan, de a fehér felsőbbrendűséget hirdeti, és ez hat a társadalomra.

Budapest IX. kerületében egy nyilvános művészeti pályázat nyertes, a BLM-re reflektáló művét kiállították közterületen, amit kisebb fasiszta bandák rendőri asszisztálás mellett megrongáltak. A kissé bizarr szobrocska egy nem túl eredeti alkotás, a rasszizmus elleni kiállás szimbólumává vált pózban, féltérdre ereszkedett Szabadság-szobrot ábrázolja, furcsa módon szivárványszínekben. Habár a közvélemény többsége szánalmasnak és röhejesnek tartja a fasiszták szobor-elleni hőbörgését, valójában az történik, hogy pár tucat náci dönti el, mi kerülhet ki közterületre.

A nácik háborítatlanul uszítanak, vonulgatnak az utcáinkon, fenyegetőznek, és kormányzati támogatással terjesztik tömeggyilkos eszméiket.

Elég erősek voltak egy félméteres műanyagszobor ledöntéséhez, de akárhogyan erőlködnek is: a feketék élete továbbra is számít!