AfD – a nemlétező alternatíva

A német belföldi titkosszolgálat, az Alkotmányvédelmi Hivatal az eddigi nyilvános adatgyűjtés után most a „megfigyelt” státuszba sorolta át az AfD (Alternatíva Németországnak) nevű pártot. Ez azt jelenti, hogy jogukban áll titkos megfigyelést végezni a párt emberei ellen, és beépült ügynököket is alkalmazhatnak. Az ügy egyelőre a bíróság előtt van, ha elfogadják a besorolást, akkor a párt tagjai nem lehetnek állami tisztviselők, pl. tanárok vagy postások, és persze rendőrök sem.

Az AfD-t 2013-ban alapították konzervatív tudósok, újságírók, és a gyáriparosok szövetségének vezetője, a főkapitalista Henkel. Ezek az alapítók már elhagyták a pártot, de addigra sikerült az utóbbi évtizedek legnagyobb újfasiszta pártját rászabadítaniuk az országra. Az AfD tartományonként eltérően, 5-25 % szavazatra számíthat.

A párt összegyűjti a széles fasiszta spektrumot, az idegenellenesség ideológiai ernyője alatt megtalálható a barna minden árnyalata. A fasizmusnak nincs saját ideológiája, hiszen nem a gondolkodásra neveli a híveit. A fasizmus irracionális, a hamis problémafelvetést hamis válaszok követik. Mindig az adott körülmények határozzák meg, mi a fő téma, ki a fő ellenség. A 2015-ös menekülthullám idején a menekült-ellenességgel erősödtek meg. 2020/21-ben a járványt kísérő gazdasági válság okozta problémákra lezárás-ellenes, vírusszkeptikus álmegoldást kínálnak.

A fasiszta csoportokon nem lehet következetességet számon kérni. A nők alávetettségét jelentő hagyományos családmodellt hirdetik ugyan, de a párt vezetői között találni vállaltan melegeket is. Az AfD a náci hagyományok miatt antiszemita, de az iszlamofóbia hirdetésével szélsőjobboldali zsidó csoportokkal is jó kapcsolatot ápol. Magyarországon a kormánypropaganda termékein kívül a Neokohn oldal szokott elismerően írni az AfD-ről.

Az elhárítás akciói talán gyengítik az AfD-t, de a fasizmus megállítását hiába várjuk az államtól. A fasizmus betegsége ellen nekünk magunknak kell védekeznünk!

Le az AfD-vel! Semmi esélyt a fasisztáknak!