A vírus és a fasiszták

Ausztriában 2021. március 6-ra újból mozgósítást hirdettek a vírustagadó, lezárás-ellenes politikai csoportok. Ezek a csoportok a fasiszta, szélsőjobboldali spektrum minden árnyalatát felölelik, és különösen erős közöttük az összeesküvés-hívő, antiszemita ideológia. A szervezett neonácik markáns jelenlétét a rendőrség feltűnően támogató magatartása kíséri ezeken a tüntetéseken.

A „normális” élethez akarnak visszatérni, de mi volt ez a „normális” élet? A kapitalista hétköznapok: termelés és fogyasztás – már akinek a puszta létfenntartáson kívül másra is futja. A „szabadságról” beszélnek, de ez a szabadság a kizsákmányolás és az állandó versenykényszer szabadsága.

Nem a vírus nyomában járó gazdasági válság miatti megszorítások ellen tiltakoznak. Tagadják a járvány veszélyeit, és sárba tiporják a társadalmi szolidaritás gondolatát. Nem beszélnek a növekvő családon belüli erőszakról, a börtönökben és menekülttáborokban terjedő vírusról, a gazdasági szempontok miatt lepusztított állami egészségügyi rendszer csődjéről, az oltáshoz való hozzájutás globális egyenlőtlenségeiről, a holttesteken át menetelő profithajszoló rendszerről.

A járvány és kezelése megmutatta, hogy az egészség és a jó élet csak az államon, a patriarchátuson és a tőkén túl érhető el mindenki számára.

Az antifasiszták nem hagyják, hogy Bécs utcáit a szélsőjobb uralja! A szolidaritás erejével szállnak szembe a kapitalizmus tragédiájával!

A magyarországi fasiszta mozgalom kormánypárti, így nem szívesen bírálják az Orbán-rezsimet. Miközben a szélsőjobboldali koalíciók sok helyen a vírustagadásból próbálnak politikai hasznot húzni, Magyarországon ez a terep megmaradt politika-mentes szélhámosoknak és csalóknak.

2021 márciusára látszólag módosult a helyzet – de ez csak a látszat. A „Mihazánk” párt március 15-re lezárás-ellenes tüntetést hirdetett. A bejelentést nyilván a kormánnyal való egyeztetés előzte meg. Orbánék érzékelik, hogy fogy a türelem, ezért ál-ellenzékük látszat-ellenállást szervez. Természetesen csak a lezárást merik kritizálni. A fasiszták megoldási javaslatai mindig hazugságokra épülnek, még a valódi problémát sem mondják ki soha.

Mi a valódi probléma? Az, hogy százezrek – alkalmazottak, kisvállalkozók – megélhetési lehetősége megszűnik, milliók fizetése csökken, az élelmiszerárak elszabadultak, az oktatási rendszer szétesett, az évtizedek alatt lepusztított egészségügy nem képes ellátni sem a covidos betegeket, sem az egyéb kezelést igénylőket, a kormány pedig össze-vissza hazudozik a vírusról és az oltásokról, és képtelenek megszervezni sem a tesztelést és kontaktkutatást, sem az oltást. Ez a probléma.

Teljeskörű megoldás nincs a problémákra, a járványt nem képes kezelni az egészségügy. De a kormánynak lennének lehetőségei. Visszaállíthatnák a gyakorlatilag már évekkel ezelőtt megszüntetett munkanélküli segélyt, a folyósítását pedig felemelhetnék több évre – ahogy volt hajdanán. Az kaphatná, akinek nincs munkája, függetlenül attól, hogy korábban volt-e, vagy csak feketén dolgoztatták. Minden szociális támogatás összegét, évtizedes kihagyás után, radikálisan megemelhetnék. Az ideológiai és pénzkimentési célból egyházaknak, saját szellemi műhelyeiknek, uszító propagandatermékeknek, strómanjaiknak osztogatott tízmilliárdoknak sokkal jobb helyük lenne a rászoruló milliók zsebében. Az értelmetlen presztízsberuházásokat, melyek az állami százmilliárdok ellopásának fő terepei – atlétikai stadion, kézilabda-csarnok, stadionok, Liget-projekt, stb. -, azonnal le lehetne állítani, és a felszabaduló összeget átirányítani az egészségügybe.  

A kormány által létrehozott és fenntartott „Mihazánk”-párt március 15-én eljátssza az ellenállót és a nép barátját, de minden szavuk hazugság. Akcióikkal csak becsatornázni akarják a vírust kísérő társadalmi és gazdasági csőd miatti dühöt.

A német vírustagadók nagynak hirdetett berlini tüntetésén 2021 március 20-án mindössze 150-200 ember jelent meg, a neonáci szcéna tagjai.

„Szabadságról”, lezárás-ellenességről beszélnek, akárcsak Gődény vagy a „mihazánk”, de ezek az emberek valóban úgy gondolják, hogy a vírus nem jelent igazi veszélyt. Arról beszélnek, hogy a lezárás több kárt okoz, mint a vírus, de a vírus csak a kapitalizmus megszokott és szükségszerű válságának elindítója volt. „Normális életet” emlegetnek, de az élet a vírus előtt sem volt normális.

Nem csak a vírus miatt halnak meg emberek, hanem a leterhelt egészségügy miatt elmaradó kezelések miatt is. Ez is bizonyítja, hogy az egészségügy nem tud megbirkózni egy ilyen komoly járvánnyal. Nem csak Magyarországon, de világszerte mindenhol évtizedes jelenség az állami egészségügy leépítése. Ma már megszokott, hogy az emberek magánorvoshoz fordulnak. Hiába vonják a fizetésünkből a TB-járulékot, kénytelenek vagyunk külön fizetős szolgáltatást igénybe venni, egyre gyakrabban. Még azok is, akiknek igazából erre nem lenne pénzük. De a lezárás-ellenesek nem erről beszélnek.

Berlinben ötszáz antifasiszta üzente a neonáciknak: Koronatagadók takarodjatok innen!

2021. március 29-én több romániai városban is ezrek tüntettek a fasiszta AUR párt felhívására a járványvédekezés rendelkezései, a lezárások ellen. A tüntetések alaphangját az antiszemita és magyarellenes nacionalista jelszavak adták meg.

A fasiszták sohasem kínálnak valódi megoldást semmire, hiszen már a problémafelvetésük is hamis. A vírus veszélyes és gyorsan terjed, százezrével gyilkolja az embereket világszerte, tízmilliók szenvednek különféle tünetektől még a gyógyulás után hónapokkal is. A világszerte évtizedek óta leépülő állami egészségügy sehol sem képes kezelni egy ilyen járványt. Sok helyen, így Magyarországon is alig győzik nyitni az új és új intenzív kórtermeket, de már hetek óta nincs elég szakszemélyzet a súlyos betegek ellátására. A járvány miatt a más betegek ellátására nincs kapacitás, a nem életveszélyes betegségekkel nem jutunk rendes ellátáshoz. Korlátozások nélkül heteken belül a legvadabb katasztrófafilmekben találnánk magunkat.

És ebben a helyzetben a fasiszták a lezárások ellen tüntetnek. Természetesen egyes intézkedések, pl. a kijárási tilalom,  megkérdőjelezhetőek, joggal vethető fel, hogy veszélyes munkahelyeket miért nem zárnak be, valóban felháborító, hogy pl. a magyar kormány ebben az ügyben is mennyire dilettáns, és az is dühítő, hogy milyen elenyésző a gazdasági károk állami enyhítésének mértéke. (Kivéve a NER oligarchákat, hozzájuk most is dőlnek a milliárdok.) De a vírustagadók nem gondolkodnak ilyen árnyaltan.

Romániában a lezárás-ellenes tüntetők demonstrálják a tipikus fasiszta politikát. Hamis problémafelvetésre fasiszta válasz: a tények tagadása, a józan ész elutasítása, idegengyűlölet, antiszemitizmus, etnonacionalizmus.

Az állam nem tud, a fasiszták nem is akarnak minket megvédeni a vírustól!